About De Max

Het is allemaal begonnen op 2 juni 1989: de broers Luc en Geert Schoors nemen de keet over in de overtuiging dat een café houden niet hard werken betekent. Niets was minder waar natuurlijk...

Maar we gaan te snel, snelle jongens dat we zijn. Daarvoor bestond het café al, onder diezelfde naam "Max", short for Marc, de vroegere eigenaar, die het toen nog donkere kroegje sinds '86 openhield. En ook nog vroeger was er al een café gevestigd op hetzelfde adres, de "Alkaselsor", dat zijn naam dankte aan een geneesmiddel tegen katers. Nog langer geleden was het eerst jaren een schoenfabriekje (één van de zovele in het toenmalige H'tals) en daarna een liberale ziekenkas, waar tot voor kort nog post voor arriveerde.

Het had niet veel gescheeld of deze site was er nooit geweest...
In 1991 werd het pand namelijk bijna onteigend om plaats te maken voor een groots opgezet overdekt winkelcentrum, waarvan De Max de uitgang zou wezen. Aangezien de broertjes in die tijd nog gewoon huurder waren, speelde de politieke lobby zich af boven hun hoofd. Gelukkig kwam er een algemene boycot tegen de wilde dromen van de projectontwikkelaar.

Om zich in te dekken tegen zulke toestanden in de toekomst, gingen ze met graagte in op het aanbod om het gebouw te kopen; in '92 was dat. En toen zijn de verbouwingen begonnen...

Trouwens, in die tijd passeerden er ook vele muziekgroepen de revue, jazznamen en gitaargeweld: Roland, Blue Blot, Raymond Van Het Groenewoud, the Wizards of Ooze, en enkele nevenprojecten van dEUS,... om wat te noemen. Die grote publiekstrekkers brachten natuurlijk ook de nodige decibels met zich mee, niet zijzelf maar dat gillende publiek vooral. Dat zorgde ervoor dat, omwille van geluidsoverlastklachten, de Max een officiele vermaning kreeg. Omdat het nooit de bedoeling is geweest om de buren te storen, werd dan ook beslist om daarmee te stoppen. Hebben jullie een muziekgroepje, dan mogen jullie misschien wel, als je het heel vriendelijk vraagt, op een zondagnamiddag eens jullie kunnen komen tonen: doen we de zaak speciaal open en laten we dat braafjes weten aan instanties, buren en andere mensen.

Nu al 20 jaar lang, aan één stuk door, werden jaarlijks allerlei aanpassingen gedaan, volgens wat het budget toeliet. Dat betekende dat eerst getracht werd het gelijkvloers groter te maken door het gedeelte achter het podiumke van toen erbij te nemen en door de toog te verplaatsen en te vergroten. Ook de tuin werd omgevormd tot bruikbare ruimte, erg populair in de zomermaanden (bv voor privé-feestjes, BBQs...).

In een wilde poging om het etablissement te upgraden, werd er in '96 een "boven" voorzien. Die moest dienen om daar rookvrij de kookkunsten van Joris Verbruggen te verorberen. Maar de tijd was er nog niet rijp voor, en al na een jaar werd de eetgelegenheid ongedaan gemaakt. Niet dat dat aan de kwaliteit van het eten lag, integendeel zelfs, eerder aan het nog steeds bruine imago van het café: mea culpa. Nog verbouwen dus!

De bovenverdieping werd alleen nog maar vergroot en om daar te geraken werden er verschillende trappenconfiguraties uitgeprobeerd: eentje vanachter, of misschien toch beter in het midden, hmmm maar dan precies niet tot tegen de toog, aha twee trappen: één vanvoor, één vanachter. Zoals nu.

Omdat we allemaal een dagje ouder worden, werd er enkele jaren geleden beslist de focus minder op de jeugd te leggen als doelpubliek. Dat werd bereikt door gezelligere kleuren op de muren te smeren en te zorgen voor meer belichting en rustigere muziek: so not done. Al die verbouwingen hebben er wel voor gezorgd dat sommigen dit café nu bestempelen als het mooiste café van Herentals. Danku daarvoor, en aan alle anderen, u bent altijd welkom om uw eigen oordeel te komen vellen: Nieuwstraat Herentals.


< HOME